'Xelfetî ve Curnê Reş'teki tüm hukuksuzlukların belgesi var'

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Rüştü Tiryaki, birinci parti oldukları Xelfetî ve Curnê Reş'te seçimlerin yenilenmesi kararına, “Bütün bu hukuksuzlukların belgesi var. Hilvan Belediyesini kazandığımız açık" dedi.

YEREL SEÇİM

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı, Mehmet Rüştü Tiryaki, DEM Parti'nin 906 oy farkı ile kazandığı Xelfetî (Halfeti) ile Curnê Reş'te (Hilvan) seçimlerin yenilenmesi kararına ilişkin partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşuyor. 

AKP’nin seçimde başaramadığını, kazanamadığını sandık ve hukuk dışındaki yol ve yöntemlerle elde etmeye çalıştığını ifade eden Tiryaki,”Ülkenin dört bir yanında pek çok sandığı ve seçim sonucuna itiraz ettiler. Emin olun bu itirazların neredeyse hiçbirinin hukuki dayanağı yok. Bunu Van’laa başlattılar. Çok büyük bir hukuksuzlukla Van Büyükşehir Belediyesini elimizden almaya çalıştılar. Maalesef İl Seçim Kurulu kararıyla da mazbatanın AKP’li adaya verilmesine karar verilmişti. Fakat YSK, buna ‘dur’ dedi. Bu ülkede hala hukuk olduğunu anımsattı ve mazbatasının Abdullah Zeydan’a verilmesine karar vermişti ve Eş Başkanımız Abdullah Zeydan mazbatasını aldı. Ama AKP itirazlarına devam ediyor” dedi. 

‘HUKUKSUZ OY TAŞIMALARA SEYİRCİ KALDIRLAR’

Tiryaki, devamında şunları söyledi: “Asıl sorun şu pek çok yerde açıkça hukuka aykırılıkları tespit ettiğimiz halde yaptığımız itirazların hiçbirisine olumlu yanıt verilmezken maalesef AKP sudan bahanelerle pek çok yerde seçimleri iptal ettirebiliyor. Pek çok yerde oyların yeniden sayılmasına karar verebiliyor. Biliyorsunuz Şırnak’ta Uludere’de Kars’ta Eğil’de pek çok yerde onlarca merkezde hukuk dışı yol ve yöntemlerle seçmenler taşınarak seçim sonucuna etki edilmek istenmişti. 31 Mart günü sosyal medya hesaplarımızdan bu hukuksuzluğun görüntülerini paylaşmıştık. Binlerce askerin güvenlik görevlisinin nasıl gelip oy kullandıklarını ve akşam o kenti havaalanından nasıl terk ettiklerini herkese göstermiştik. Bunlara yaptığımız itirazların hiçbirine olumlu yanıt verilmedi.  Bitlis’e itiraz ettik. Aradaki fark sadece 190 civarındaydı. Ne ilçe seçim kurulları ne de il seçim kurul bu itirazlarımızı göz önünde bulundurmadı. Şırnak’ta halkımız bu hukuksuzluğa direniyor, itirazlarını dile getiriyor ve hukuken de bu hukuksuzluklara itiraz ettik. Maalesef Şırnak’ta ilçe seçim kurulları da bu itirazlarımızın hiçbirini kabul etmediler. Hukuksuz oy taşımalarının hepsine seyirci kaldılar ve bugünde itirazlarımızı reddettiler. 

AKP’Lİ ADAYIN YAKINLARI OY TORBALARINI YAKTI

Ama itiraz eden AKP olunca, oysa bütün hukuksuzlukları kendileri yarattığı halde bu itirazları kabul ediyorlar. Bunlardan iki tane önemli örnek var. Biliyorsunuz Urfa’da 7 ilçeyi kazanmıştık. Bu büyük başarı. Bunlardan iki tanesi Hilvan ve Halfeti’ydi. Hilvan’da sandıkları yakarak, oy pusulalarını yakarak, zarfları yakarak oyları ve bütün seçim malzemelerinin konulduğu torbaları yakarak seçimi iptal ettirmeye çalıştılar. Bunları yapan AKP’nin adaylarının yakınlarıydı. Böyle gizli saklı bilgi değil. Sosyal medyadan bu görüntüleri tamamını izleyebilirsiniz. Kaybettikleri seçimi hukuk dışı yöntemlerle kazanmak için önce oy torbalarını yaktılar, oyları yaktılar, zarfları yaktılar ve daha sonra sanki bu hukuksuzlukları kendileri yapmamış gibi burada hileli işler var deyip ilçe seçim kuruluna vurdular. Ve Maalesef Hilvan İlçe Seçim Kurulu da bu hukuksuzluğa boyun eğdi ve seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Bunu kabul etmeyeceğiz. Sonuna kadar hukuksal yolların hepsini deneyeceğiz. İl Seçim Kuruluna itiraz ettik. İl Seçim Kurulu itirazlarımızı reddetti. YSK’ya başvurduk. YSK önümüzdeki bir iki gün içerisinde bunu görüşeceğini umuyoruz. Ama bir kez daha altını çizmekte yarar var. 

HUKUKSUZLUKLARIN FAİLİ AKP’DİR

Hiç kimse kendi yarattığı hukuksuzluktan yararlanamaz. Bir yandan oy pusulalarını yakacaksınız, bir yandan seçim torbalarını yakacaksınız, arkasından da ilçe seçim kuruluna gidip burada hileli işler var deyip b o seçimi iptal ettirmeye çalışacaksınız. Hukuksuzluk var doğru, hukuka aykırılık var doğru bir gasp var doğru ama bütün bunların faili AKP’dir. AKP’nin adaylarıdır. AKP’nin adaylarının yakınlarıdır. Dolayısıyla seçim kurullarından beklentimiz bu hukuksuzluğa geçit vermemelidir. Bunların sadece bir kaç görüntüsünü sosyal medyada görmüşsünüzdür ama çok iyi görünmeyebilir. Bu görüntülerden kestiğimiz fotoğraf. Yüzleri çok açık, kim oldukları belli, oyları yakanların oy torbasını yakanların kim olduğu belli. Oyların yakıldığı da çok belli. Bunların her biri oy pusulası, oy kullanılmış oy pusulaları yakılıyor. Hilvan'daki hukuksuzluk bu. Umarım YSK bu hukuksuzluğa geçit vermeyecektir. 

SEÇİMİ MANİPÜLE ETMEYE ÇALIŞTILAR

Bunun bir benzerini maalesef Halfeti’de de yaptılar. Halfeti’de başka bir yöntemle seçimi iptal ettirmeye çalıştılar. Bazı köylere içi daha önce kullanılmış oy pusulalarını ve mühürlü zarfların içerisine onlarca oy atarak seçimi manipüle etmeye çalıştılar. İlçe seçim kurulu başkanı bunları yerinde tespit ettiği için zamanında müdahale ettiği için bu hukuksuzluğa geçit vermemişti. AKP’nin yaptığı bütün itirazları Halfeti İlçe Seçim Kurulu reddetmişti ama bu hukuksuzluğu AKP İl Seçim Kuruluna taşıdı. Ve bugün Urfa İl Seçim Kurulu Halfeti seçimlerinin de iptaline ve seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Durum çok açık. Burada bir ayrıntıyı daha sizlerle paylaşmak isterim. O da şu; bütün bu hukuksuzlukların belgesi var. Bütün bu hukuksuzlukların görüntüleri var.  Ayrıca Hilvan’da oy kullanılan bütün sandıkların ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları var. Dolayısıyla bir şüpheye yer vermeyecek şekilde Hilvan Belediyesini kazandığımız açık. İstediğimiz tek şey seçim kurullarını bu hukuksuzluğa izin vermemelidir. 

Biz DEM Parti olarak bunları kabul etmiyoruz sonuna kadar direneceğiz. Sokakta demokratik tepkimizi kullanacağız. Ve hukuksal yollarla da seçim kurullarına yaptığımız itirazlarla da bu hukuksuzluğun giderilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. “